Test Drive: TechART Grand GT!

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Atelierul de tuning TechArt l-am găsit în orăşelul Leonberg care este situat la doar 15 km distanţă de Stuttgart. Anume aici am găsit sediul celui mai mare atelier de tuning din lume specializat în modificarea automobilelor Porsche. Acesta este modelul despre care vă vorbeam, Porsche Panamera Turbo Facelift căruia i-a fost aplicat kitul GrandGT. Probabil acest lucru nu vă spune prea multe însă aflaţi că aceasta este cea mai puternică şi mai rapidă Panamera pe care am testat-o vreodată!

TECHART_GrandGT_for_Porsche_Panamera_Turbo_exterior1_resize

Porsche Panamera Turbo în versiune restilizată a fost lansată în vara anului 2013, iar pe atunci AutoStrada era singura emisiune auto din Moldova care a fost invitată la Lisabona să testeze noul model. În cadrul test drive-ului germanii de la Porsche ne-au demonstrat noutăţile pe care le aducea versiunea restilizată şi anume noile bare de protecţie, noua formă a portbagajului şi a farurilor, cât şi modificările pe care le-au operat la interior.

Însă chiar în acel moment, mă gândeam că un Turbo trebuie să arate şi mai agresiv şi iată că acum am un asemenea model în faţă!

Specialiştii de la TechART au modificat mult exteriorul noului model, montând bare de protecţie cu prize de aer mai mari, jante forjate de 22 de inch, praguri laterale, spoiler spate, difuzor de aer şi chiar o capotă din carbon. Apropo de aceasta, chiar din primele clipe când am ieşit pe autostradă, am observat nişte vibraţii la nivelul capotei în zona ştergătoarelor pentru parbriz. Iar asta m-a pus pe gânduri!

Un lucru foarte interesant este că capota acestei maşini, la viteze de peste 140 de km/h se mişcă foarte suspect şi nu înţeleg care ar fi cauza.

TECHART_GrandGT_for_Porsche_Panamera_Turbo_exterior2_resize

Ei iată că nu doar eu m-am plâns pe acest lucru, dar şi câţiva clienţi care s-au arătat deranjaţi de vibraţiile capotei. Aşa cum era de aşteptat, TechArt are o explicaţie. Potrivit lor, deoarece capota lui Grand GT este din carbon, greutatea acesteia a scăzut de la 13 kilograme, atât cât cântăreşte capota standard de pe Panamera Turbo, până la doar 7 kilograme. Prin urmare, pentru că este mai uşoară, aceasta vibrează la viteze înalte, dar nu semnificativ!

Părerea mea este că dacă ar fi fost să dau peste 200.000 de euro pe o maşină, cel puţin eu nu aş fi acceptat nici o vibraţie nedorită. Dar poate eu sunt prea pretenţios?!

TECHART_GrandGT_for_Porsche_Panamera_Turbo_exterior3_resize

Dincolo de asta, trebuie să o recunosc că TechArt Grand GT arată foarte agresiv şi cu siguranţă emană multă putere! Acelaşi lucru se întâmplă la interior, acolo unde am descoperit un volan nou cu padele, care potrivit specialiştilor TechArt este mult mai comod decât cel oferit standard de Porsche pe Panamera, dar şi o sumedenie de logouri TechArt!

TECHART_GrandGT_for_Porsche_Panamera_Turbo_exterior4_resize

Pielea naturală cusută cu aţă contrastantă domina habitaclul acestei maşini, însă nu trebuie să trec şi peste inserţiile din carbon care arată foarte frumos!

Specialiştii de la TechArt au modificat la greu şi interiorul acestei maşini care acum arată mult mai interesant decât pe o Panamera Turbo de uzină. Observaţi aceste inserţii din carbon pe care nu le veţi găsi pe o Panamera obinşnuită, în special culoarea în care sunt finisate, însă pentru a obţine o astfel de culoare pe fibra de carbon trebuie să se urmeze o procedură foarte grea iar cei de la TechArt ştiu să o facă.

TECHART_GrandGT_for_Porsche_Panamera_Turbo_exterior5_resize

Însă ceea ce este cel mai interesant la acest Grand GT este că TechArt cu ajutorul unui kit de performanţă a crescut puterea propulsorului de la 520 la 620 de cai putere şi tocmai 900 de Nm! Acest lucru se întâmplă doar atunci când cel din spatele volanului apasă butonul sport.

Este uimitor sentimentul pe care îl ai în această maşină la fiecare acceleraţie cu Launch Control-ul activat. Maşina accelerează foarte repede, mai exact în 3.7 secunde, cât ai clipi din ochi şi cel mai interesant este că totuşi această Panamera cântăreşte peste două tone, ceea ce face ca sentimentele pe care le trăiţi să fie şi mai uimitoare.

Şi dacă am condus acest automobil pe drumuri dominate de tot felul de viraje, am decis să intru cu ea pe autostradă, acolo unde am vrut să văd cum se descurcă la viteze de peste 200 de kilometri la oră!

TECHART_GrandGT_for_Porsche_Panamera_Turbo_exterior6_resize

Un lucru important pe care trebuie să-l spun  este că toate modificările pe care le-au operat designerii TechArt au fost gândite pentru a spori coeficientul aerodinamic şi a îmbunătăţi performanţele. Este impresionantă şi este un privilegiu ca să conduci o asemenea maşină.

TECHART_GrandGT_for_Porsche_Panamera_Turbo_exterior7_resize

Însă indiferent de locurile pe unde m-am afişat la bordul acestei maşini, toţi cei care o vedeau pe stradă rămâneau foarte uimiţi de lookul acestui gran turismo. De obicei, astfel de maşini pot fi văzute prin Monaco sau Dubai în faţa unor hotele extravagante sau a unor casinouri, iar eu speriam cum eşapamentul agresiv germanii din preajma oraşului Stuttgart!

Unii dintre Dvs se întreabă care este concumul de combustibil. Ei bine bordul indică 20.1 la sută! Nu cred că aceasta ar fi limita pe care o putem atinge dacă ar fi să conduc pe autostradă şi cu 250 km/h, dar ce mai contează acest lucru, atunci când dai 200.000 de euro pe o maşină?!

TECHART_GrandGT_for_Porsche_Panamera_Turbo_interior1_resize

Iată că acestea au fost impresiile mele despre acest TechArt Grand GT. Două lucruri nu mi-au plăcut la acest automobil şi anume capota care vibra la viteze înalte şi preţul de peste 200.000 de euro, sumă în schimbul căreia aţi putea opta pentru automobile ceva mai exclusive. Dar dacă este să trec peste acest fapt, acest model m-a impresionat cu viteza cu care poate rula sau lookul extrem de agresiv!

TECHART_GrandGT_for_Porsche_Panamera_Turbo_interior2_resize

După o zi întreagă petrecută cu acest Grand GT trebuie să o recunosc că aceasta este cea mai rapidă, cea mai puternică şi atrăgătoare Panamera dintre cele pe care le-am condus vreodată. Acest model este un adevărat magnet pentru privirile celor din jur, păcat doar că nu toţi putem deţine un asemenea model.

TECHART_GrandGT_for_Porsche_Panamera_Turbo_interior3_resize

TECHART_TECHTRONIC_01_resize


 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Top