TEST DRIVE: Chevrolet Cruze Station Wagon

 • 7
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  7
  Shares

După ce a spart gura târgului cu Cruze Hatchback şi Sedan, Chevrolet şi-a dorit să intre cu acelaşi model şi pe segmentul brake-urilor. Astfel a prezentat la Salonul Auto de la Geneva din primăvara lui 2012 noul Cruze Station Wagon, un brake care se laudă cu un preţ accesibil şi mai mult spaţiu de depozitare a bagajelor. Înainte de a începe acest test drive, aflaţi că dealerul mi-a oferit versiunea cu echipare LT Plus, dotată cu un motor pe benzină de 1.6 litri.

EXTERIOR
Mai întâi de toate trebuie să ştiţi că în faţa voastră este versiunea restilizată a modelului Cruze Station Wagon. Retuşurile estetice aplicate de designeri pot fi observate în zona farurilor faţă şi a celor anticeaţă, cât şi la nivelul gurilor de aerisire de pe planşa de bord. Partea din spate a fost redesenată complet şi este dominată de blocurile optice generoase! Iar în ciuda faptului că s-a transformat în brake, Cruze Station Wagon reuşeşte să impună un look atractiv şi poate chiar dinamic.

[monoslideshow id=496]

INTERIOR
Habitaclul lui Cruze Station Wagon nu s-a schimbat prea mult faţă de cel al fraţilor din gamă, însă aici putem găsi mici retuşuri estetice, cum ar fi gurile de aer verticale de pe planşa de bord. În rest, spaţiul destinat pasagerilor este plăcut şi suficient de spaţios pentru ca pe bancheta din spate să încapă şi cei cu înălţimea de 190 cm. Însă cel mai plăcut este să te afli în postura conducătorului, asta deoarece Cruze Station Wagon este dotat cu scaune confortabile ce oferă o susţinere laterală sporită. Partea bună este că datorită acestora poţi parcurge o distanţă mai lungă la volanul lui Station Wagon fără ca să oboseşti prea tare.

[monoslideshow id=497]

Datorită poziţiei optime la volan te vei bucura de o vizibilitate foarte bună asupra drumului, care este susţinută atât de oglinzile retrovizoare generoase, dar şi de luneta suficient de mare. Chevrolet a gândit şi o sumedenie de spaţii de depozitare pentru Cruze Station Wagon, atât în cotiera centrală pentru lucrurile preţioase, dar nu prea mari, cât şi pe tunelul central şi uşi.

PORTBAGAJ
Portbagajul este de altfel cel care te va face să-ţi îndrepţi atenţia către Chevrolet Cruze Station Wagon. Modelul îţi pune la dispoziţie un volum de 500 de litri, care poate creşte foarte uşor până la 1.478 de litri dacă bancheta este rabatată. În acest caz aici pot încăpea cu uşurinţă două biciclete sau spre exemplu un frigider.

În comparaţie cu celelalte versiuni din gama Cruze, spaţiul pentru bagaje oferit de Station Wagon este cu 11% mai mare decât cel al sedanului şi cu 21% mai generos decât cel al versiunii hatchback. Pentru că va transporta mai multe bagaje, Cruze Station Wagon a fost dotat de constructor cu amortizoare spate noi, capabile să facă faţă sarcinilor mai mari.

[monoslideshow id=494]

DOTĂRI + PREŢ DE ACHIZIŢIE
Chevrolet Cruze Station Wagon se poate lăuda cu un nivel de dotări foarte generos pentru o maşină a cărei preţ de start începe de la 11.490 de euro. Iată doar câteva din lucrurile pe care le poţi avea pe versiunea de bază: ABS, TCS, Control electronic al stabilităţii, 6 airbag-uri, închidere centralizată, geamuri şi oglinzi electrice, Radio CD cu MP3, Aux-in, USB, computer de bord, aer condiţionat.

Ei iată că versiunea LT Plus care mi-a fost oferită mie pentru acest test drive adaugă la cele enumerate mai sus cruise control-ul, volanul şi levierul schimbătorului îmbrăcate în piele, farurile ceaţă, senzorii de parcare spate şi jantele din aliaj de 16 inch! E adevărat, în acest caz preţul porneşte de la 14.200 de euro, însă chiar şi aşa, puţine brake-uri din segment reuşesc să se laude cu asemenea dotări oferite la acelaşi preţ.

[monoslideshow id=495]

Dacă îţi doreşti şi mai multe sisteme moderne, află că pe Cruze Station Wagon poţi avea şi sistemul MyLink ce vine la pachet cu camera video spate şi ecranul tactil de 7 inch. Cu ajutorul acestuia poţi face o sumedenie de lucruri… Îţi poţi importa contactele din telefon, poţi efectua apeluri şi selecta postul de radio preferat, sau te poţi delecta cu materialele foto sau video stocate în telefon pe care le poţi admira pe monitor.

MOTOR + TRANSMISIE
Cruze Station Wagon poate fi comandat în Moldova cu unul dintre cele trei unităţi pe benzină de 1.6 litri, 1.8 litri sau 1.4 litri Turbo. Din gama propulsoarelor turbo diesel fac parte două propulsoare şi anume cel de 1.7 litri şi topul de gamă, versiunea de 2.0 litri turbo diesel. Pentru adepţii cutiilor automate, aflaţi că deocamdată Station Wagon oferă o asemenea transmisie doar pentru unitatea de 1.8 litri pe benzină şi dieselul de 2.0 litri.

Cum eu am primit versiunea de bază, exemplarul din imagini este dotat cu unitatea pe benzină de 1.6 litri cuplată la cutia manuală cu 5 trepte care produce 124 de cai putere şi livrează 155 Nm. E adevărat, acest motor promite un consum mixt de doar 6.4 litri, însă pentru că mi s-a părut uşor leneş îl recomand pe cel de 1.4 litri turbo aspirat preluat de pe noul Opel Astra. E la fel de eficient, dar cei 200 Nm se fac simţiţi destul de mult, lucru care cu siguranţă le va place adepţilor unui stil mai dinamic de a conduce maşina.

ŢINUTA DE DRUM
Este foarte important ca să nu te aştepţi la o ţinută de drum sport de la Cruze Station Wagon, spun asta deoarece Chevrolet a pus accentul pe confort. În schimb, maşina ţine admirabil de asfalt, iar în viraje nu-ţi va inspira un sentiment de instabilitate, chiar şi cu portbagajul gol. La viteze înalte, brake-ul este ajutat de coeficientul aerodinamic de 0.34, unul destul de bun pentru un brake, însă trebuie să eviţi abordarea virajelor strânse cu viteză mare, pentru că ruliul îşi va face simţită prezenţa în acest caz.

VERDICT
Într-un final, am ajuns la concluzia că Cruze Station Wagon este una dintre cele mai bune variante pe care le poţi găsi la moment în clasa brake-urilor accesibile. Şi în acest caz sunt compromisuri pe care va trebui să le accepţi, cum ar fi spre exemplu calitatea unor materiale de la interior, însă preţul imbatabil şi dotările generoase îi oferă un avantaj semnificativ lui Cruze Station Wagon în faţa concurenţei.


 • 7
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  7
  Shares
Top