Viitoarele vehicule Volkswagen vor fi echipate cu volane touchpad-uri

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Inginerii laboratorului de cercetare electrică al lui Volkswagen, numit ERL şi amplasat în Silicon Valley, au povestit despre tehnologiile care vor apărea în automobile în următorii 5 ani. Printre acestea remarcăm sistemul de parcare autonomă, Traffic Jam Pilot-ul, touchpad-ul montat pe volan, conectivitatea între maşini, printarea 3D, iBeetle, Photo Souvenir şi accesorii inteligente.

volkswagen_passat_4-motion_3

Unele dintre acestea deja pot fi întâlnite pe conceptele mai multor producători. Ce reprezintă fiecare în parte?

Sistemul de parcare autonomă presupune uşurarea parcării în spaţii restrânse, acolo unde şoferul trebuie să părăsească automobilul înainte ca acesta să fie parcat. Germanii spun despre parcări foarte înguste, unde automobilul s-ar afla la 20 de centimetri alături de celelalte automobile. Operarea parcării autonome va fi realizată de şofer prin intermediul telefonului mobil. Apariţia tehnologiei pe modelele de serie este programată pentru 2016.

Tot în 2016 va apărea şi Traffic Jam Pilot-ul, odată cu debutul noului Audi A8. Sistemul preia controlul complet al mașinii, în trafic, la viteze de până la 65 de km/h. El folosește senzori laser, o funcție de scanare, o hartă HD cu detalii minuțioase și camere ultrasonice. Toate acestea vor fi coordonate de un centru de comandă ECU, de dimensiunea unui iPad. După debutul pe A8 va fi instalat şi pe alte modele.

Touchpad-ul celor de la VW încă este la început de cale, dar ştim deja ce presupune. Ne referim la o suprafață tactilă pe ambele părți ale volanului, datorită cărora şoferul poate introduce mai ușor literele, trasând cu degetul pe această suprafață.

Următoarea tehnologie, Maşini conectate, ar putea apărea peste vreo 5 ani, pentru a le permite automobilelor să comunice între ele despre condițiile de trafic şi despre accidente prin diferite mesaje electronice. Cu timpul sistemul va avansa până la cele mai curajoase proiecte de astăzi cu referire la comunicarea între maşini.

Printarea 3D este necesară în industria auto pentru a testa mai uşor noile produse. Cu aceasta materializarea lucrurilor va dura doar câteva ore, ceea ce este cu mult mai rapid decât cele câteva săptămâni necesare astăzi. Astfel, generaţiile de automobile vor avea un ciclu de viaţă mai scurt, estimat la 5-6 ani, şi nu la cei 7-9 de până acum.

Ultimele trei tehnologii: aplicația iBeetle, Photo Souvenir şi Accesorii Inteligente, au rolul de a face viaţa automobilistică mai interesantă.

Prima ar putea facilita citirea în timpul mersului a mesajelor de pe rețelele de socializare Facebook și Twitter, dar şi ar permite publicarea pe Facebook a unor informaţii ca: autonomia, consumul, timpul petrecut în mașină sau timpul petrecut cu acoperișul rabatat. A doua tehnologie prevede apariţia a patru camere de tip GoPro în cele patru colțuri ale mașinii pentru a documenta vizual călătoria cu automobilul. Camerele vor face poze la fiecare 5 secunde, iar la sfârşitul călătoriei va afişa cele mai reuşite poze.

Şi cea din urmă tehnologie, însă nu şi ultima, Accesorii Inteligente – aici germanii se referă la accesoriile sportive (plăcile de surf, bicicletele) pe care şoferul le va putea conecta la automobil pentru a preveni furtul lor.

Voi ce tehnologie aţi vrea să aibă automobilul pe care îl conduceţi?


 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Top