SISTEM cu ALARMĂ! Cum pot fi detectaţi șoferii obosiţi la volan

 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  5
  Shares

SECRETUL săgeţii albastre din aplicaţii GPS ca Waze sau Google Maps

PREMIERĂ! Cum arată un crash test filmat cu o cameră 360 (VIDEO)

Cercetătorii spanioli au proiectat un sistem de senzori, cu un cost redus, capabil să detecteze semnele de oboseală ale unui conducător auto aflat în trafic și situațiile de distragere a atenției acestuia, ce va contribui la prevenirea accidentelor rutiere survenite pe fond de epuizare fizică sau neatenție.

Echipamentul este format din patru senzori care monitorizează diferiți parametri fizici ai șoferului și poziția volanului, iar pe baza acestor date este capabil să emită o serie de semnale sonore care alertează pilotul în cazul în care este detectat un risc.

Conform cercetătorilor, oboseala este însoțită de o varietate de simptome, de la vedere încețoșată până la anxietate și modificări ale comportamentului conducătorului auto.

Majoritatea soluțiilor actuale utilizate pentru sporirea siguranței conducătorului auto se concentrează pe mișcarea ochilor și pe detectarea mimicii, însă noul sistem „merge mai departe de atât”, după cum a remarcat Jaime Lloret, din cadrul Universității din Valencia.

Sistemul este alcătuit dintr-o placă electronică care acționează ca o unitate centrală de procesare, doi senzori de presiune amplasați pe volan și alți doi ce măsoară temperatura conducătorului auto și monitorizează ambele mâini.

De asemenea, acesta include un senzor de lumină și un dispozitiv care generează o atenționare sonoră în cazul în care detectează o situație de oboseală sau de distragere a atenției.

În plus, este dotat cu un senzor de șoc ce detectează eventuale coliziuni sau o frânare bruscă și un buton plasat pe volan pentru resetarea sistemului după ce o alarmă a fost generată de sistem, a explicat Sandra Sendra, cercetătoare la Universitatea din Granada.

Senzorii sunt conectați la placa electronică centrală, care primește date în fiecare secundă și apoi le prelucrează și analizează cu ajutorul unui algoritm pentru a verifica dacă valorile colectate se află în limitele considerate normale.

În momentul în care oricare dintre acești senzori înregistrează valori ce depășesc pragurile normale, algoritmul încearcă să definească dacă este vorba de o alarmă falsă sau dacă senzorii au înregistrat o posibilă situație de oboseală sau de distragere a atenției conducătorului vehiculului, caz în care este declanșat semnalul acustic.

Toate înregistrările sunt stocate pe un card micro-SD pentru o posibilă post-procesare, în caz de accident.

În viitor, cercetătorii intenționează să încorporeze un receptor GPS de mici dimensiuni pentru a înregistra poziția autovehiculului, dar și o tehnologie fără fir ce permite conectarea sistemului la telefoanele inteligente ale șoferilor, astfel încât sistemul să fie capabil să genereze un apel de urgență.

BMW dezvoltă un nou tip de baterie pentru mașinile electrice

IMAGINI FANTASTICE! Cum este asamblat manual un Bugatti Chiron

Care sunt cele mai avansate 10 tehnologii auto până în 2020

Sursa: Agerpres


 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  5
  Shares

One thought on “SISTEM cu ALARMĂ! Cum pot fi detectaţi șoferii obosiţi la volan

Comments are closed.

Top