Road Trip: Cum a fost drumul spre Porsche Winter Driving Experience 2015

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Am așteptat de mai mult timp să fiu invitat la Porsche Winter Driving Experience, un eveniment ce are loc în fiecare an în luna februarie în apropierea stațiunii Levi din Finlanda! Și iată că acest lucru s-a întâmplat, iar astfel a trebuit să mergem tocmai după Cercul Polar pentru a testa pe gheață mai multe modele din gama Porsche.

VEZI Video + Foto cu impresiile despre Porsche Winter Driving Experience 2015

Însă dacă majoritatea  celor care participau la acest eveniment din partea țării noastre au ales să ajungă la destinație cu avionul, iată că alte patru persoane, printre care și eu, am urcat întru Cayenne Diesel și am pornit din Chișinău spre nordul europei! Am avut de parcurs în jur de 3.500 de kilometri, iar traseul nostru includea drumuri montane, autostrăzi, drumuri naționale și chiar o călătorie cu feribotul.

Am pornit de acasă cu câteva zile înainte de începerea evenimentului pe la ora 5 dimineața, iar foarte curând avea să ajungem în Romania cu ale sale drumuri naționale inclusiv montane. Nu ne-am pus drept scop să mergem peste limita de viteză din oricare din țările prin care avea să trecem, astfel, reușeam să ne bucurăm de o călătorie relaxantă plină de bună dispoziție!

3

 

Bineînțeles am făcut plinul de combustibil la ultima stație de alimentare din țara noastră, chiar înainte de frontiera cu România. Cum mașina noastră are sub capotă un V6 turbo diesel de 3.0 litri ce produce 245 de cai putere, eu cel puțin mă așteptam la un consum de vreo 8.5 – 9.0 litri la sută, mai ales că eram patru adulți în mașină, iar pe acoperiș mai era montat și un box pentru bagaje suplimentare.

120

Rezervorul mașinii a fost comandat opțional cu un volum de 100 de litri, ceea ce ne-a permis să avem o autonomie de aproximativ 1.100 kilometri și să alimentăm pentru prima dată în Polonia, imediat după ce am trecut frontiera cu Slovacia. Era noaptea afară, iar în zonă timpul de afară devenea din ce în ce mai rău, ceea ce ne-a făcut să încetinim și să fim mult mai precauți.

VEZI Video + Foto cu impresiile despre Porsche Winter Driving Experience 2015

Drumul din Polonia s-a dovedit a fi și cel mai obositor pentru noi. Aveam de parcurs în jur de 700 km doar pe drumuri naționale înguste și o sumedenie de TIR-uri. Tot în Polonia am mai avut nenorocul să fim redirecționați de poliția locală spre alte drumuri din cauza unor lucrări, iar asta a făcut să pierdem timp și puteri.

52

Din acel moment a fost nevoie să apăsăm ceva mai mult pe accelerator pentru că a doua zi, trebuia să prindem ultimul feribot din Tallinn spre Helsinki care pleca din capitala estonă la ora 21.00. Însă nu a fost să fie… În Lituania am fost nevoiți să stăm ceva timp într-un ambuteiaj creat din cauza unor lucrări de montare a gardului de protecție dintre benzile drumului, iar ceva mai târziu, și-a spus cuvântul și oboseala. Opream din ce în ce mai des pentru mici pauze de cafea, iar datorită amenzilor usturătoare din țările baltice, nu ne-am dorit prea mult să mărim viteza.

146

 

Într-un final am pierdut feribotul de la ora 21.00, însă nu ne-am supărat prea tare. Iată că între timp, Ambasadorul Republicii Moldova în Estonia, domnul Victor Guzun ne-a scris pe pagina de facebook că ne așteaptă în Tallinn și că ar avea plăcerea să ne întâlnească în capitala Estoniei. În plus, excelența sa ne-a organizat și bilete dus-întors pe feribot la jumătate de preț, ceea ce ne-a ajutat foarte mult. Prin urmare, odată ajunși în Tallinn, domnul Guzun ne-a organizat un tur prin centrul vechi al orașului despre care spunea că ar trebui să luăm exemplu.

129

Nu am apucat să dormim prea mult în acea noapte, deoarece deja la ora 06.30 dimineața trebuia să fim în port pentru a urca pe feribotul spre Helsinki. Drumul ne-a luat în jur de 2 ore, însă în ciuda faptului că eram foarte somnoroși, nu am ezitat să urcăm sus pe vapor pentru a urmări răsăritul soarelui deasupra mării Baltice!

132

136

140

În Helsinki am fost întâmpinați de Poliția de Frontieră. Agentul care ne-a stopat ne-a întrebat respectuos încotro merge, ca până într-un final, după o mică glumă spusă de el, ne-a invitat să tragem mașina într-un box specializat, unde ne-a fost organizată o percheziție ca în filme, noroc că nu și una corporală 🙂

144

145

Odată proniți la drum, am mai avut de mers în jur de 1.100 de kilometri până în stațiunea Levi, ceea ce a însemna mai bine de 14 ore de mers. Din nou nu ne-am grăbit, mai ales că în acea perioadă știrea cu finalandezul care a achitat o amendă de 54.000 euro pentru că a încălca limita de viteză maximă ținea capul de afiș, ne-am propus să fim cuminți și să ne bucurăm de frumoasele priveliști care se deschideau din ferestrele mașinii noastre!

Ca peste tot în Europa, drumurile din Finlanda sunt ireproșabile, însă iată că am avut norocul să nu vedem pe ele renii din cauza cărora anual au loc sute de accidente rutiere în această țară! Din acest moment ne îndreptat strict spre nord, iar cu fiecare sută de kilometri parcursă, timpul de afară devenea din ce în ce mai rău. Temperatura a scăzut sub -15 grade Celsius, iar supra fața de drum devenea tot mai dominată de gheață și zăpadă!

VEZI Video + Foto cu impresiile despre Porsche Winter Driving Experience 2015

Dar iată că după mai bine de 70 ore, am ajuns în fața hotelului Panorama unde eram așteptați de organizatori și deja de ceilalți participanți la evenimentul Porsche Winter Driving Experience 2015 din țara noastră, care au ajuns cu doar câteva minute înaintea noastră, doar că mult mai relaxați.

38

Deja cum a decurs evenimentul puteți afla din test driveul nostru!

Vă mulțumim că ne-ați susținut în această călătorie de peste 7.000 km dus-întors!

9

10

11

12

29

32

38

40

49

52

54

76

78

79

82

86

94

100

104 107

115

116

118

124

129

131

132

133

135

140

141

143

147

161

163

 


 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Top