Opel aniverseaza 25 de ani de la aparitia modelului Calibra

 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  4
  Shares

Opel ne reamintește de unul dintre cele mai emblematice modele din istoria sa – renumitul Calibra, prezentat pentru prima dată cu 25 de ani în urmă, în cadrul Salonului Auto de la Frankfurt din 1989. Alături de aspectul său care i-a permis să devină unul dintre cele mai frumoase couepuri din ultima parte a secolului 20, Opel Calibra impresiona publicul și prin cel mai bun coeficient aerodinamic în rândul tuturor automobilelor de serie din acele timpuri.

Opel Calibra

Pentru unii apariția coupeului Opel Calibra ar putea părea nu tocmai îndepărtată, alții însă nici nu au reușit să trăiască atâția ani câți împlinește modelul emblematic în această toamnă. Altfel spus, Opel Calibra a fost văzut în premieră cu 25 de ani în urmă, fiind echipat cu motoare nu tocmai performante pentru zilele noastre. Mai concret, versiunea entry-level primea un motor de 2.0 litri, capabil să producă 115 cai putere și să catapulteze automobilul până la viteza maximă egală cu 203 km/h.

O altă unitate de propulsie, ceva mai tipică pretențiilor pe care le afișa aspectul automobilului, era varianta de 150 de cai putere a aceluiași motor (dar care primea câte patru valve pe cilindru). Aceste resurse le permitea șoferilor să-și ducă automobilul pe autobanele din Germania până la viteze apropiate de maximum 223 de km/h.

Opel Calibra

Precum și în zilele noastre, nici în acei ani nu erau satisfăcuți toți cumpărătorii, astfel că oficialii companiei Opel au decis să lanseze în 1992 și versiunea Calibra Turbo, care folosea o motorizare similară, dar care primea și un turbocharged, pentru a mări hergelia totală până la 204 cai putere. Cuplată la o cutie manuală cu șase trepte, unitatea de propulsie era ajutată și de un sistem de tracțiune integrală.

Opel Calibra a reușit să fie îndrăgită inițial de cei 237 647 de cumpărători care au achiziționat automobilul direct din showroom, fără a aștepta un exemplar la mâna a doua. Iar după august 1997 (luna când automobilul părăsea linia de producție), Calibra nu doar devenea automobilul preferat al noilor generații, dar și se transforma tot mai mult într-un vehicul emblemă al companiei Opel.

Opel Calibra

În prezent, Opel nu mai are un astfel de automobil în gama sa, din motiv că starea financiară a companiei s-a agravat odată cu începutul secolului 21 (atunci când germanii erau criticați că nu produc automobile Opel calitative), precum și de criza financiară mondială din 2008, însă există mari șanse să vedem în viitorul apropiat o interpretare modernă a Calibrei, așa cum oficialii Opel au mari planuri de a reveni pe pozițiile fruntașe ale majorității segmentelor auto de pe piață. Iar faptul că germanii aniversează un sfert de secol de la apariția lui Calibra, ar putea însemna și intenția de a ne face o surpriză plăcută chiar la Paris, un indiciu al acestui fapt fiind imaginea teaser publicată cu câteva săptămâni în urmă. Așteptăm noi detalii.

Opel Calibra

Opel Calibra

Opel Calibra

Opel Calibra

Opel Calibra

Opel Calibra

Opel Calibra

Opel Calibra


 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  4
  Shares
Top