McLaren vrea să revoluţioneze Formula 1 printr-un concept spectaculos al unui monopost (VIDEO)

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Echipa Formula-1 a McLaren a prezentat conceptul unui monopost numit MP4-X, menit să demonstreze cum vor arăta bolizii care participă la această competiţie, în viitor. Cei care l-au proiectat s-au gândit că în viitor nu vor mai fi condiţii tehnice limitate.

În vehicul au fost aplicate câteva tehnologii neobişnuite precum, un cockpit cu sistem de realitatea virtuală şi câteva eleroane care transformă aerul în plasmă. De asemenea, bolidul conceptual poate fi controlat prin intermediul impulsurilor nervoase ale creierului uman.

Proiectul a fost dezvoltat de către departamentul tehnologie al McLaren, Applied Technologies. Maşina are o construcţie de tip închis, alături de un acoperiş transparent deasupra capului pilotului. O asemenea soluţie va asigura deplina protecţie a şoferului, dar şi un unghi vizual mai mare.

Panoul de comenzi al MP4-X este unul holografic. Pe acesta vor fi afişate diverse informaţii ca: distanţa dintre monoposturi, apropierea sau depărtarea de un concurent, timpul circuitului parcurs etc. Volanul şi pedalele de acceleraţie sau frânare lipsesc, deoarece maşina este controlată de impulsurile nervoase dintre creierul şoferului.

Semnalele sunt procesate de o casă specială, care are încorporaţi nişte ochelari. Prin ei, pilotul poate vedea imagini transmise de pe numeroasele camere de luat vederi, instalate pe bolid.

YouTube-thumbnail

Inginerii McLaren mai speră că în viitor, conducerea Formula-1 va permite din nou folosirea aşa-zisului „Ground effect”, o soluţie aerodinamică care a fost interzisă începând cu anul 1982. De aceea, constructorii au experimentat aici cu forma de jos a maşinii, cea care nu se vede, dar şi cu părţile laterale foarte agresive.

Totodată, din cauza folosirii unui motor electric în locul unuia cu ardere internă, specialiştii pot instala dedesubt câteva tuneluri aerodinamice speciale.

Rezervorul de combustibil va fi înlocuit cu un set de acumulatori subţiri, iar aceastea din urmă se vor putea încărca prin inducţie electromagnetică din nişte instalaţii care vor înlocui pereţii care delimitează traseul de curse. Dacă competiţia se va desfăşura pe timp însorit, bolidul va fi propulsat de energia generată de câteva baterii solare.

MP4-X a primit nişte elemente aerodinamice cu electrozi, care, în timpul virajelor transformă curenţii de aer în plasmă. De asemenea, elementele au „memorie” şi îşi pot schimba formele în dependenţă de ceea ce se întâmplă pe traseu.

De-a lungul caroseriei bolidului sunt instalate ecrane care arată publicitate. Acestea schimbă imagini în conformitate cu ceea ce şi-ar dori să vadă spectatorul sau arată o oarecare reclamă în urma unui contract cu un antreprenor. Vehiculul conceptual a fost dotat cu senzori care detectează nivelul de deformare al pneurilor, acestea fiind instalate în aşa-zisele jante şi fiind alimentate autonom cu energie.

Într-un final, bolidul McLaren este dotat cu o tehnologie activă biotelemetrică de monitorizare a pilotului. Aceştia vor fi îmbrăcaţi într-un costum special, dotat cu senzori, care transmit echipelor şi spectatorilor informaţii despre starea organismului său. În cazul unui accident, echipa de medici va înţelege instant ce fel de traume a primit pilotul: haina va arăta prin semnale luminoase zona traumată a corpului.


 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Top