TOŢI ŞOFERII TREBUIE SĂ ŞTIE! Care este presiunea corectă în pneuri

 • 119
 •  
 • 4
 •  
 •  
 •  
  123
  Shares

AVERTISMENT: Cât de periculos este antiderapantul de pe drumurile ţării

Modelele diferite de masini, chiar daca vin de la acelasi producator, au anvelope diferite in functie de greutatea, marimea si performantele masinii. In selectarea corecta a anvelopelor si determinarea presiunii corecte se tine cont de capacitatea de incarcare, dar si de indicii de viteza.

Presiunea din pneuri este forta pe unitatea de suprafata, aplicata perpendicular pe suprafata unui obiect. Ea se masoara in unitati Pascal, dar poate fi masurata si in psi- pounds/square inch – in bari sau in atmosfere.

Presiunea optima pentru pneuri este recomandata de producator si poate fi scrisa pe stalpul dintre portiere, pe marginea portierei din dreapta fata, in interiorul capacului de la rezervor sau in cartea tehnica a masinii. In cel mai rau caz, daca nu dai de ea, o poti cauta in baza de date online a producatorului. Atentie! este foarte important sa respecti aceasta valoare recomandata de producator pentru a optimiza performantele anvelopelor si pentru a limita riscul unor accidente.

Mai trebuie sa stii ca exista doua valori ale presiunii recomandate. Mai intai, valoarea pentru cazul in care masina este incarcata la greutate maxima sau pentru autostrada si apoi, o a doua valoare pentru calatoriile cu incarcare la greutate normala.

Cand verifici presiunea din anvelope?

Specialistii spun ca cel mai bine ar fi sa o faci cand anvelopele sunt reci. Daca te opresti insa pe drum si trebuie sa verifici aceasta valoare, atunci trebuie sa stii ca la rezultatul masuratorii se adauga 0,3 bari cand pneurile nu sunt reci. Presiunea trebuie verificata cel putin o data pe luna. Poti face asta la un service sau chiar acasa daca ai un manometru.Trebuie sa faci aceasta verificare inaintea unei calatorii lungi si de fiecare data cand computer-ul de bord notifica acest lucru.

Ce se intampla daca nu respecti presiunea indicata de constructor?

In primul rand, scazi foarte mult durata de viata a anvelopeo. Si asta deoarece scaderea andurantei duce la deteriorarea anvelopei. Mai rau este ca daca pneurile nu sunt suficient de bine umflate, atunci creste riscul de acvaplanare, iar distanta de franare si consumul de carburant cresc si ele.

Trebuie sa mai stii ca este perfect normal sa se piarda aer. Acesta este si motivul pentru care se impune o verificare lunara a presiunii din pneuri. Nu este in ordine ca unul dintre pneuri sa piarda mai mult aer decat celelalte. In acest caz, mergi in service si identifica problema.

TRUC UIMITOR! Cum să parchezi uşor fără să atingi peretele (VIDEO)

SFATURI SALVATOARE! Cum trebuie să ai grijă de bateria maşinii iarna

Anvelope de iarnă sau all-season? Test comparativ de frânare pe zăpadă

RECOMANDĂRI VITALE. Lucruri care nu trebuie să lipsească iarna din maşină

Sursa: Cars


 • 119
 •  
 • 4
 •  
 •  
 •  
  123
  Shares

2 thoughts on “TOŢI ŞOFERII TREBUIE SĂ ŞTIE! Care este presiunea corectă în pneuri

Comments are closed.

Top