ÎNCĂLZIREA maşinii, BENEFICĂ sau DĂUNĂTOARE? Răspunsul experţilor

 • 193
 •  
 • 3
 •  
 •  
 •  
  196
  Shares

Cum să-ţi dezabureşti cel mai rapid parbrizul. METODA unui inginer NASA

IEFTIN şi EFICIENT! Cum previi îngheţarea şi aburirea geamurilor

În majoritatea țărilor de pe mapamond cu climat rece majoritatea șoferilor obișnuiesc să încălzească automobilele în timpul rece al anului. Analizele recente au dovedit că șoferii pierd în zadar timpul, combustibilul și dăunează mediul înconjurător.

În Moldova, România, Ucraina și alte câteva țări din vecinătate, acolo unde iernile sunt reci și foarte reci, deseori vedem automobile cu motorul pornit, dar care nu se grăbesc să se pornească din loc. Majoritatea proprietarilor de automobile pornesc motoarele mașinilor cu mult timp înainte de a-și părăsi locul de parcare. Este bine atunci când automobilul este dotat cu sistem de pornire de la distanță, în caz contrar, șoferii doar stau și îngheață în automobilele lor așteptând ca acestea să se încălzească.

Mulți consideră că astfel automobilul se încălzește mai bine și ajunge mai repede până la temperaturile normale de funcționare a motorului. Ei spun că este dăunător să pornești automobilul atunci când el este rece. O postare apărută pe site-ul publicației The Washington Post anunță că acest lucru este inutil deoarece automobilele moderne nu au nevoie să fie încălzite din timp.

Și dacă mulți consideră că este un obicei practicat în mare parte de Rusia și vecinii săi, se dovedește că și în SUA șoferii își încălzesc motoarele automobilelor în caz că temperaturile de afară coboară de zero grade Celsius.

De ce nu trebuie să încălziți motoarele? În primul rând, trebuie să menționăm că totuși această practică nu este una absolut inutilă – pe timp de iarnă consumul combustibilului crește în medie cu 12%, iar în al doilea rând – iarna automobilele într-adevăr au nevoie de mai mult timp pentru a fi încălzite.

Automobilele vechi au nevoie să fie încălzite din timp, în special cele care au carburator. Dacă șoferul nu procedează în acest fel, carburatorul nu se încălzește până la temperatura necesară pentru amestecul corect al aerului cu combustibilul și motorul se stinge. Însă, în anii 1980-1990, carburatoarele au fost înlocuite de injectoare, în care amestecul necesar de aer și combustibil este stabilit de senzori speciali. Altfel spus, motoarele cu injecție nu au nevoie să fie încălzite deoarece senzorii controlează amestecul și se reglează automat în funcție de temperatura necesară.

Prin urmare, specialiștii spun că automobilele moderne au nevoie de încălziri pe timp rece care durează nu mai mult de 30 de secunde deoarece ele se încălzesc mai eficient în timp ce automobilul se află în mișcare.

Tot experții din domeniu spun că această practică dăunează și mediul înconjurător – din cauza consumului excesiv de carburanți care duce la creșterea emisiilor de CO2. În urma unui experiment realizat de canadieni s-a dovedit că raportul dintre timpul pierdut pentru încălzirea motorului atunci când automobilul nu se mișcă și consumul de combustibil în zadar este direct proporțional – cu cât mai mult timp se pierde, cu atât mai mulți litri ard fără rost. Dacă automobilul era încălzit timp de 10 minute, consumul combustibilului crește cu 10-19%!

Un rol important îl joacă și volumul cilindreec al motorului – cu cât acesta este mai mare, cu atât mai mult combustibil se consumă în timp ce automobilul este nemișcat. Unele studii ne anunță și că mulți șoferi obișnuiesc să lase motorul pornit chiar și în timpul verii, atunci când așteaptă pasagerii sau când stau în ambuteiaje. Experții roagă automobiliștii să evite aceste practici, spunând că ele nu doar poluează semnificativ mediul ambiant, ci sunt și foarte costisitoare, economiile anuale ale tuturor automobiliștilor de pe mapamond în cazul deconectării motoarelor fiind estimate la peste 4 miliarde de euro!

Aveți grijă de automobilul dvs. și nu-l lăsați să funcționeze inutil!

MARE ATENŢIE! Ce trebuie să ştii când cumperi anvelope de iarnă

ANVELOPE DE IARNĂ: Cum să alegem corect! SIMBOLURI şi SFATURI VITALE


 • 193
 •  
 • 3
 •  
 •  
 •  
  196
  Shares
Top