Cum să-ţi pregăteşti corect maşina pentru iarnă. 10 PAŞI SIMPLI

 • 40
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  40
  Shares

AVERTISMENT: Cât de periculoase sunt scaunele auto pentru copii

CEAŢĂ PE DRUM! Cum trebuie să şofezi. RECOMANDĂRILE poliţiştilor

ÎNCĂLZIREA maşinii, BENEFICĂ sau DĂUNĂTOARE? Răspunsul experţilor

Pe fondul crizei, argumentul banilor tinde să câştige disputa despre echiparea de iarnă a maşinii, tot mai mulţi participanţi la trafic ignorând cu bună ştiinţă necesitatea de a-şi echipa maşina corespunzător. Pentru cei care vor să se deplaseze în siguranţă şi pe timpul iernii, chiar şi în lipsa zăpezii, iată zece sfaturi care vă pot ajuta să treceţi iarna cu bine.

1. Schimbaţi roţile de vară cu cele de iarnă. Faceţi acest lucru cât mai repede, pentru că la temperaturi de sub 7 grade anvelopele de vară îşi pierd treptat proprietăţile de aderenţă, iar profilul şi compoziţia celor de iarnă fac diferenţa atât pe asfalt rece, cât mai ales pe polei, gheaţă sau zăpadă. Dacă vă permiteţi doar două anvelope de iarnă, montaţi-le pe puntea tractoare, dar atenţie – dinamica maşinii în viraje va fi mai greu controlabilă!

2. Verificaţi lamelele ştergătoarelor, proiectoarele de ceaţă şi luminile. Dacă aveţi senzor de ploaie, dezactivaţi-l, altminteri veţi avea surpriza neplăcută să pornească ştergătoarele dacă parbrizul este îngheţat şi să se strice ori ele, ori motoraşul, ori amândouă. Dacă se anunţă ninsori, ridicaţi-le şi astfel le veţi putea deszăpezi şi dezgheţa mai repede dimineaţa.

3. Verificaţi să aveţi o cantitate potrivită de antigel, dar şi lichid special pentru spălat parbrizul la temperaturi scăzute. Pe acesta din urmă nu-l diluaţi cu apă, căci poate îngheţa chiar în rezervor sau, şi mai rău, veţi obţine un parbriz îngheţat instantaneu atunci când veţi dori să-l curăţaţi.

4. Verificaţi bateria, este elementul central al trecerii cu bine peste iarnă. Dacă circulaţi mai rar cu maşina pe timp de îngheţ, porniţi motorul şi daţi o tură prin jurul blocului pentru a o încărca înaintea zilelor de ger.

5. Curăţaţi foarte bine geamurile pe interior, căci praful şi mâzga acumulate pe timpul verii vor determina aburirea rapidă a acestora. Ungeţi cu spray siliconat chederele, astfel se vor deschide uşor pe orice vreme. Verificaţi instalaţia de aer condiţionat şi sistemul de încălzit luneta şi oglinzile retrovizoare, căci le veţi folosi pentru a dezaburi foarte uşor geamurile.

6. Puneţi în torpedou racleta pentru gheaţă şi o pereche de mănuşi, iar dacă se anunţă ger e bine să aveţi în geantă un spray pentru dezgheţat încuietorile. Evident, înainte de a porni la drum este obligatoriu să curăţaţi bine maşina de zăpadă, inclusiv pe pavilion – este un lucru de bun-simţ.

7. Alimentaţi cu carburant special pentru iarnă dacă aveţi motorizare diesel. Benzina nu îngheaţă, iar condensul în rezervor nu mai este de actualitate, aşadar nu e nevoie să adăugaţi adjuvanţi sau alcool în carburant. E bine să aveţi măcar jumătate de rezervor plin din alte considerente, care ţin de riscul de a rămâne fără carburant prin nămeţi.

8. Dacă plecaţi în vacanţă cu maşina, adăugaţi la echipamentele obişnuite şi o pereche de lanţuri de zăpadă, un cablu de alimentare cu curent, o lopată pliabilă pentru zăpadă şi un săculeţ de nisip, precum şi o sticlă de 2 litri cu apă potabilă şi nişte batoane de cereale, utile în caz de înzăpezire. Este bine să aveţi veste reflectorizante pentru toţi pasagerii din maşină – pe viscol acestea ies în evidenţă.

9. Spălaţi maşina şi oferiţi-i o ceruire manuală completă pentru a-i proteja tabla înainte să vină zilele cu zăpadă, când autorităţile vor da cu soluţii saline pe asfalt.

10. Faceţi exerciţii cu maşina chiar înainte de a veni vremea rece. Obişnuiţi-vă să folosiţi frâna de motor când vă apropiaţi de semafoare şi să lăsaţi suficient spaţiu faţă de maşina dinainte pentru a evita coliziunile în lanţ. Montaţi de probă lanţurile de iarnă în parcare, pentru a şti cum se procedează.

AVERTISMENTELE poliţiştilor: Cât de periculos este să urci răcit la volan

PREGĂTIRI DE IARNĂ. Cât costă anvelopele şi montarea. SFATURI

PERICOL PE DRUM! De ce trebuie să ai anvelope de iarnă în sezonul rece

Sursa: România Liberă


 • 40
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  40
  Shares

Comments are closed.

Top