Cum să circulați corect pe viscol și ninsoare. SFATURILE POLIȚIȘTILOR

 • 40
 •  
 • 13
 •  
 •  
 •  
  53
  Shares

HARTĂ INTERACTIVĂ. Cum se circulă pe drumurile din Republica Moldova

TOŢI ŞOFERII TREBUIE SĂ ŞTIE! Ce se va întâmpla de la 1 ianuarie 2017

Când se montează cauciucurile de iarnă?! PREVEDERILE LEGALE

Pentru siguranţa deplasării, oamenii legii recomandă şoferilor să evite pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă, totuşi circulă pe drumuri cu probleme, să respecte indicaţiile poliţiştilor aflaţi în trafic. Pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, conducătorii auto trebuie să adopte o manieră preventivă de condus, deoarece poartă nu doar responsabilitatea siguranţei lor, ci şi a călătorilor.

Astfel, dacă este necesar să conduceţi în această perioadă, plănuiţi deplasarea din timp:

1. Asiguraţi-vă că aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu suferiţi din cauza frigului şi, totodată, să puteţi continua drumul după deblocare.

2. Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

3. Întrucât vântul puternic afectează întotdeauna buna desfăşurare a circulaţiei rutiere, vă recomandăm să sporiţi atenţia pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare. Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare.

4. Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

5. Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Pe porţiunile acoperite cu ninsoare sau polei este indicat să nu viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp!

6. Nu efectuaţi depăşiri riscante!

7. Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, poliţiştii recomandă de asemenea conducătorilor de autovehicule să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!

8. Poliţiştii rutieri vă recomandă să folosiţi luminile de întâlnire permanent pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.

9. Curăţaţi în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!

10. Respectați indicaţiile agenţilor de circulaţie şi a lucrătorilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenţiei echipajelor de deszăpezire şi a autosalvărilor.

Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

Pentru a evita cazurile de hipotermie, Inspectoratul General al Poliției îndeamnă cetăţenii:

– când porniți la drum îmbrăcați haine corespunzător vremii;

– evitaţi expunerea îndelungată la temperaturi scăzute;

– pentru prevenirea deshidratării, consumaţi în cantități mai mari, lichide calde (lapte, ceai);

– evitaţi consumul de băuturi alcoolice care favorizează pierderea de căldură din organism;

– nu părăsiţi încăperea dacă aţi consumat o cantitate mai mare de alcool;

– acordaţi primul ajutor persoanelor depistate în stradă în stare inconştientă şi anunţaţi imediat poliţia şi instituţiile de urgenţă.

Pentru a nu avea de suferit, în caz de necesitate, apelați numărul de urgență 112. DRUM BUN ÎN DEPLINĂ SIGURANȚĂ!

RECOMANDĂRI VITALE. Lucrurile care nu trebuie să lipsească din maşină iarna

CUM ALEGI CORECT ŞTERGĂTOARELE. Când trebuie cumpărate altele noi

IEFTIN şi EFICIENT! Cum previi îngheţarea şi aburirea geamurilor


 • 40
 •  
 • 13
 •  
 •  
 •  
  53
  Shares
Top