CEAŢĂ PE DRUM! Cum trebuie să şofezi. RECOMANDĂRILE poliţiştilor

 • 62
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  62
  Shares

SCENĂ DE GROAZĂ: 50 de mașini, implicate într-un carambol (VIDEO)

SFATURI UTILE PE VREME REA. Cum să şofezi când PLOUĂ TORENŢIAL

PREGĂTIRI DE IARNĂ. Cât costă anvelopele şi montarea. SFATURI

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis pentru această dimineață, ceață pe teritoriul unor raioane din nordul țarii, astfel, Inspectoratul Național de Patrulare menționează că, traficul rutier se desfăşoară în condiţii de ceaţă, pe alocuri, vizibilitatea scăzând sub 100 – 150 de metri.

Pentru conducerea în siguranţă în condiţiile schimbării condiţiilor meteorologice, poliţiştii de patrulare recomandă conducătorilor de autovehicule să conducă prudent, să adapteze continuu viteza de deplasare la condiţiile de drum şi trafic şi să ia în calcul faptul că în astfel de condiţii spaţiul de frânare creşte substanţial.

HARTĂ INTERACTIVĂ: Cum se circulă pe drumurile din Republica Moldova. Informații de ultima oră!

Recomandările inspectorilor de patrulare pentru toți conducătorii auto:

1. Este necesar să se ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum, iar fiecare manevră în trafic să se facă numai după o temeinică asigurare. Pentru aceasta, oglinzile retrovizoare trebuie reglate corespunzător.

2. Sistemul de iluminare trebuie să aibă toate becurile în stare de funcţionare, iar maşina să fie echipată cu faruri de ceaţă cu halogen (punerea în funcţiune la o vizibilitate de sub 50 de metri). Acestea sunt de regulă montate cât mai jos posibil, pentru a realiza o iluminare suficientă a drumului. În cazul în care sticla farurilor este murdară, eficienţa proiectoarelor scade cu 30%. În lipsa farurilor adecvate acestor condiţii meteo, este necesar să se pornească luminile de întâlnire, întrucât pe timp de ceaţă este esenţial ca vehiculul să fie vizibil.

3. Ştergătoarele de parbriz trebuie să fie în stare bună, rezervorul instalaţiei de spălare să fie plin şi duzele de stropire desfundate. Parbrizul, luneta şi geamurile laterale trebuie să fie curate.

4. Efectuarea unor manevre (depăşiri, schimbări ale benzii de circulaţie, viraje, parcări) în aceste condiţii de vizibilitate redusă, impun asigurarea temeinică din spate şi din lateral, prin folosirea oglinzilor retrovizoare, care trebuie păstrate curate.

5. Curbele vor fi “atacate” cu prudenţă, evitându-se manevrarea bruscă a volanului. Totodată, se va evita frânarea completă cu frâna de picior sau de mână.

6. Pe timp de ceaţă, oprirea şi staţionarea autovehiculelor pe carosabil este interzisă. În caz de urgenţă, este permisă oprirea pe acostament, însă se vor folosi, pentru semnalizare, luminile de poziţie, triunghiurile reflectorizante sau luminile de avarie.

7. Atunci când ceaţa nu este atât de densă, recomandăm deplasarea cu o viteză redusă, care să permită observarea celorlalţi participanţi la trafic şi oprirea la timp, în caz de necesitate.

8. Șoferul trebuie să se intereseze de starea drumurilor de pe traseul pe care urmează să-l parcurgă şi să-şi pregătească autovehiculul pentru călătorie (plinul de combustibil, lopată, sac cu nisip etc.).

9. Totodată, șoferii sunt rugați să respecte cerințele inspectorilor de patrulare.

ACCIDENT ÎN LANŢ: 76 de mașini s-au făcut zob (VIDEO ŞOCANT)

PERICOL PE DRUM! De ce trebuie să ai anvelope de iarnă în sezonul rece

ÎNCĂLZIREA maşinii, BENEFICĂ sau DĂUNĂTOARE? Răspunsul experţilor


 • 62
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  62
  Shares
Top