SFATUL AVOCATULUI: Cum poţi obţine despăgubiri dacă ţi-a fost distrusă maşina

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

„Avalanșele” desprinse de pe acoperișurile imobilelor, au distrus zeci de mașini în timpul iernii provocând pagube însemnate. În cele mai frecvente cazuri, proprietarii autoturismelor, nu aveau încheiată decât asigurarea obligatorie. Din fericire aceştia își pot recupera daunele, iar în acest articol, avocatul Irina Burac ne spune cum să obții aceste despăgubiri.

Surprinzător sau nu, dacă ați parcat autoturismul lîngă o clădire, al cărei proprietar nu a fost suficient de diligent să îndepărteze gheața sau zăpada de pe acoperișul acesteia, iar în rezultatul căderii depunerilor naturale v-a fost avariat autoturismul, sunteți îndreptățiți să solicitați compensarea daunei materiale cauzate.

O situație similară poate fi creată și de căderea unor materiale de construcție de pe acoperișul unei clădiri, ori a unor altor obiecte, capabile să prejudicieze autoturismul. Notăm că, proprietarul edificiului, este obligat sa preîntîmpine și, în consecință, să repare prejudiciul cauzat de lucrul său.

Proprietarilor de automobile, care dispun de polițe de asigurări, ce acoperă și aceste pagube, asiguratorul le va acoperi costurile reparației, urmând ca mai apoi să îşi recupereze daunele în instanță. Cei care nu au încheiate asemenea polițe, îi pot acționa în instanță pe proprietarii de imobile.

Pentru a obține despăgubirile bine-meritate, urmează să dovediți prejudiciul, precum și faptul că acesta a fost cauzat de evenimentul respectiv.

Iată cum puteţi realiza acest lucru, urmând pașii descrişi mai jos:

– asigurați-vă, în prealabil, că ați respectat cu strictețe legislația rutieră, că nu ați parcat autoturismul într-un loc interzis;

– fotografiați locul producerii faptei, fixînd cu exactitate împrejurimile;

– fotografiați, inclusiv avaria, dar și locul de pe acoperiș de unde presupuneți că a căzut gheața, zăpada or alte obiecte;

– faceți dovada, tot prin procedeul de fotografiere, că imobilul nu avea panouri de avertizare pentru caderile de gheață, fapt ce ar putea duce la diminuarea răspunderii proprietarului.

– ar fi indicat să existe și martori, în cazul în care se va contesta faptul că gheața a căzut de pe acoperișul respectiv;

Cu notă de excepţie, proprietarului îi va fi înlăturată sau, dupa caz, diminuată răspunderea, în cazurile în care, acesta dovedește faptul, că prejudiciul s-a produs ca urmare a culpei posesorului autoturismului, a faptei unei terțe persoane pentru care el nu răspunde, sau ca urmare a unei împrejurări externe, cu caracter excepțional, a unei forțe majore.

Însă, pentru a evita consecințele materiale ale unor astfel de evenimente, întotdeauna puteți opta pentru încheierea unei asigurări complexe a autoturismului, în care să fie cuprinse și cazurile de producere a riscurilor sus descrise.

AUTOSTRADA.MD mulţumeşte pentru acest articol avocatului Irina Burac.
CabinetulAvocatuluiIrinaBurac

Dacă ai fost martorul unei situaţii periculoase pe drum, expediază imaginile surprinse la adresa contact@autostrada.md, ori prin  Viber sau  Whatsapp la telefonul 060 88 11 00

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Top