VESTE EXCELENTĂ! Ce trebuie să știe toți moldovenii cu mașini străine

 • 799
 •  
 • 37
 • 1
 •  
 •  
  837
  Shares

VREI permis de conducere românesc? REGULI NOI care TREBUIE ŞTIUTE

TOŢI ŞOFERII TREBUIE SĂ ŞTIE! Ce se va întâmpla de la 1 ianuarie 2017

Noile facilităţi pentru înmatricularea maşinilor cu numere străine au intrat în vigoare.

Amendamentul, care prevede o reducere de 70 la sută a taxei de vămuire a automobilelor importate, a fost publicat în Monitorul Oficial. 

Totuşi, mașinile cu numere străine vor putea fi înmatriculate în Republica Moldova chiar din prima zi a anului viitor.

Noile reguli îi vizează pe posesorii de vehicule care au introdus în ţară automobilele până în data de 1 noiembrie. Cei care nu-și vor înmatricula automobilele, vor avea dreptul să se afle pe teritoriul ţării timp de șase luni pe an.

În caz contrar, maşina va fi escortată la frontieră de către poliţie, iar toate cheltuielile le va suporta proprietarul.

Prin urmare, pentru plasarea în regim vamal de import a unităților de transport respective sunt solicitate următoarele acte:
– paşaportul tehnic al mijlocului de transport;
– documentul care confirmă dreptul de proprietate (contractul de vânzare-cumpărare, actul de donaţie, procura sau altele);
– certificatul care atestă achitarea taxei pentru folosirea drumurilor (vinieta), cu excepția mijloacelor de transport auto cu plăcuţe cu număr de înmatriculare din unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului şi municipiul Bender.

Mijloacele de transport respective trebuie să fie scoase de la evidenţă de la autoritatea competentă a statului de expediere.

De exemplu, pentru înmatricularea unei maşini care are un motor cu o capacitate de 3.000 de centimetri cubi, proprietarul trebuie să achite în jur de 11.000 de euro. După stabilirea reducerilor, taxele vor scădea cu până la 3.300 de euro.

Documentul stabileşte noi reguli şi pentru proprietarii maşinilor cu numere transnistrene. Astfel, cetăţenii moldoveni care îşi au domiciliul în dreapta Nistrului şi carnet eliberat de autorităţile constituţionale, dar care deţin maşini cu numere transnistrene, vor fi obligaţi să-și înmatriculeze automobilele. În caz contrar, vor fi amendaţi cu 1.500 de lei.

Pentru vămuirea mijloacelor de transport auto cu numere de înmatriculare din unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului şi municipiul Bender este necesar prezentarea în original a tuturor actelor în baza cărora mijlocul de transport a fost introdus în Republica Moldova.

Perfectarea actelor vamale necesare (TV-14, TV-25 și DV-6) se va efectua în conformitate cu prevederile Ordinului Serviciului Vamal nr. 56-O din 21.02.2008 „cu privire la aprobarea Regulamentului privind vămuirea bunurilor trecute peste frontiera vamală a Republicii Moldova de către persoane fizice şi a unor formulare tipizate” (Monitorul Oficial 74-75/211, 11.04.2008).

Lista posturilor vamale unde poate fi efectuată vămuirea unităților de transport în condițiile noii legi poate fi accesată pe pagina web a Serviciului Vamal, la rubrica ”PERSOANE FIZICE”.

Termenul maxim de aflare pe peritoriul Republicii Moldova a unităților de transport cu numere de înmatriculare străine va constitui 180 de zile într-un interval de 12 luni consecutive. Totodată, este de menționat că, pentru mijloacele de transport neînmatriculate în Republica Moldova care au fost introduse pe teritoriul vamal al Republicii Moldova prin declarare prin acțiune până la momentul intrării în vigoare a noii legi (1 ianuarie 2017), termenul de declarare prin acțiune de 180 de zile începe la data intrării în vigoare a legii respective.

De asemenea, începând cu 1 aprilie 2017 este înterzisă circulația pe drumurile publice a autovehiculelor cu număr de înmatriculare din unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și municipiul Bender în cazul conducătorilor care dețin permis de conducere al Republicii Moldova și domiciliază pe teritoriul Republicii Moldova, precum și circulația autovehiculelor cu plăcuțe de înmatriculare dintr-o unitate teritorială nerecunoscută de Republica Moldova.

O altă modificare prevede că mijloacele de transport auto introduse pe teritoriul vamal de către persoanele fizice cu domiciliul în orice stat străin și care deţin permis de conducere emis în ţara în care au domiciliu,  se pot afla pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen mai mare de 180 de zile. În acest caz, conducătorii acestora vor achita vinieta în mărime de 180 de euro pentru fiecare următoarele 180 de zile de aflare în țara noastră.

REDUCERI la înmatricularea maşinilor cu numere străine. CE SPUN ŞOFERII

RĂSTURNARE DE SITUAȚIE! Mașinile care vor fi interzise în Moldova

SFATURILE JURISTULUI: Actele necesare pentru înmatricularea maşinii

Dacă ai fost martorul unei situaţii periculoase pe drum, expediază imaginile surprinse la adresa contact@autostrada.md, ori prin  Viber sau  Whatsapp la telefonul 060 88 11 00

 • 799
 •  
 • 37
 • 1
 •  
 •  
  837
  Shares

Comments are closed.

Top