SCUMPIREA VINIETEI. Explicaţiile oficiale privind insistenţa autorităţilor

 • 35
 •  
 • 5
 •  
 •  
 •  
  40
  Shares

Prin propunerea de majorare a taxei pentru viniete se vrea echilibrarea taxei de folosire a drumurilor achitată de posesorii autoturismelor înmatriculate în Republica Moldova cu taxa vinetei. Declaraţia a fost făcută de ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, în cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA.

NOI CLAXOANE DE PROTEST ale maşinilor cu numere străine. PROPUNERI OFICIALE

„Consider că, șoferii care utilizează drumurile naționale, anual, este logic să achite echitabil pentru asta. Din păcate mulți dintre ei sunt iresponsabili, poate chiar au o doză de impertinență, când se ascund în spatele acelei plăcuțe de înmatriculare străine anume pentru a sfida regula și a se eschiva de Poliția Rutieră și de penalitățile ce se impun. Există mulți utilizatori permanenți ai vehiculelor neînmatriculate, ceea ce poate duce la nemulțumirea publicului în urma înăspririi politicilor legate de vinietă”, a declarat ministrul.

PROCES-VERBAL! Cum a venit un şofer la protestul împotriva scumpirii vinietei

Potrivit lui, membrii unui Grup de lucru, constituit din reprezentanţi ai instituțiilor de ramură, au evaluat, că circa 12.500 automobile nu au fost înmatriculate în Republica Moldova, posesorii acestora preferînd să circule pe drumurile țării noastre cu numere străine. Astfel, s-a constatat o discrepanță mare dintre taxa plătită pentru folosirea drumurilor de către proprietarii autoturismelor înmatriculate în Republica Moldova și taxa vinietei achitată de către proprietarii autoturismelor înmatriculate în afara țării.

DEZVĂLUIRE OFICIALĂ: Motivul pentru care autorităţile scumpesc vinieta

„În opinia membrilor Grupului de lucru, această discrepanță constituie o inechitate gravă între contribuabili încurajând astfel fenomenul de înmatriculare a autoturismelor peste hotarele țării în detrimentul bugetului de stat și a Fondului Rutier. Din această cauză, am propus ca și opțiune majorarea taxei de drum pentru maşinile înmatriculate peste hotare în sumă de 300 Euro pentru șederile cu o durată de 365 zile. Consider că, această formulă nu dezavantajează turiștii sau diaspora, deoarece costul vinietelor pe termen scurt rămâne neschimbat. Modificările propuse sunt exclusiv doar pentru autoturismele neînmatriculate în R. Moldova, care circulă în țara noastră mai mult de 90 zile”, a spus Iurie Chirinciuc.

PREȚUL VINIETEI SE TRIPLEAZĂ! Pedepsele pentru șoferii mașinilor cu numere străine

El a comunicat că, în anul 2015, din contul vinietelor s-au acumulat circa 85 milioane lei, dar, conform calculelor efectuate de către Grupul de lucru, pierderile de încasări la bugetul de stat de la vămuirea vehiculelor în comparație cu anul 2014 ating 200 milioane lei.

Un nou protest împotriva scumpirii vinietei! RECOMANDĂRI OFICIALE

Dacă ai fost martorul unei situaţii periculoase pe drum, expediază imaginile surprinse la adresa contact@autostrada.md, ori prin  Viber sau  Whatsapp la telefonul 060 88 11 00

 • 35
 •  
 • 5
 •  
 •  
 •  
  40
  Shares
Top