PRECIZĂRI IMPORTANTE! Ce trebuie să ştie şoferii care cumpără VINIETA

 • 47
 •  
 • 8
 •  
 •  
 •  
  55
  Shares

SOLUŢIE RAPIDĂ! Cum vor fi vămuite maşinile din stânga Nistrului

SCHIMBĂRI la testarea alcoolscopică. Care sunt noile limite pentru șoferi

Cum sunt pedepsiţi şoferii maşinilor cu numere de înmatriculare murdare

De astăzi, 20 februarie 2017, taxa pentru utilizarea drumurilor naţionale poate fi procurată atât online, cât şi la orice filială a Moldova Agroindbank. Şoferii mașinilor înmatriculate în străinătate, care intră în țară, pot achita vinieta direct în vamă. 

Șoferii mai pot achita vinieta şi pe site-ul vinieta.gov.md, dacă vor să evite plățile suplimentare. Decizia a fost luată după ce premierul Pavel Filip s-a arătat indignat de faptul că oamenii erau nevoiți piardă mult timp pentru a plăti taxa de drum.

În prezent, vinieta pentru 30 de zile costă 16 euro, pentru 90 de zile – 45 de euro, iar pentru jumătate de an – 85 de euro.

Astfel, vinieta va putea fi procurată la orice filială a BC ”Moldova Agroindbank” SA, dar şi online, prin intermediul serviciului Mpay, accesând site-urile vinieta.gov.md sau evinieta.gov.md, iar din data de 1 aprilie 2017, încasările obținute din vânzarea vinietelor urmează a fi administrate de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor.

Potrivit legislației în vigoare, verificarea confirmărilor care atestă achitarea vinietei va fi efectuată de către Serviciul Vamal doar la ieșirea din țară, în timp ce pe teritoriul țării, această competență le revine organelor Poliției și Echipelor Mobile ale Serviciului Vamal.

Achitarea electronică prin completarea individuală a formularului accesibil pe site-ul evinieta.gov.md sau pe site-ul vinieta.gov.md va fi gratuită, conducătorii auto având posibilitarea să-și procure în avans vinieta pentru o anumită perioadă de aflare pe teritoriul RM. În cazul completării formularului de plată a vinietei de către operatorii băncii, beneficiarii vor achita pentru acest serviciu un comision de 7 lei sau 1.5% din taxa spre plată.

Conform modificărilor operate prin Legea 280 din 16.12.2016, termenul maxim de aflare pe peritoriul Republicii Moldova a unităților de transport cu numere de înmatriculare străine va constitui 180 de zile într-un interval de 12 luni consecutive. Totodată, este de precizat că, pentru mijloacele de transport neînmatriculate în Republica Moldova care au fost introduse pe teritoriul vamal al Republicii Moldova prin declarare prin acțiune până la momentul intrării în vigoare a legii menționate (1 ianuarie 2017), termenul de declarare prin acțiune de 180 de zile începe la data intrării în vigoare a legii respective.

O altă modificare prevede că mijloacele de transport auto introduse pe teritoriul vamal de către persoanele fizice cu domiciliul în orice stat străin și care deţin permis de conducere emis în ţara în care au domiciliu,  se pot afla pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen mai mare de 180 de zile. În acest caz, conducătorii acestora vor achita vinieta în mărime de 180 de euro pentru fiecare următoarele 180 de zile de aflare în țara noastră.

Cum să treci legal pe roşu. Legea ciudată intră în vigoare din martie 2017

ATENȚIE! Cum poţi fi amendat din cauza indicatoarelor cu săgeată verde

ȘOFERI AMENDAȚI! Câți au fost prinși cu viniete expirate

Dacă ai fost martorul unei situaţii periculoase pe drum, expediază imaginile surprinse la adresa contact@autostrada.md, ori prin  Viber sau  Whatsapp la telefonul 060 88 11 00

 • 47
 •  
 • 8
 •  
 •  
 •  
  55
  Shares
Top