MARE ATENŢIE, ŞOFERI! Ce se va întâmpla de la 1 aprilie 2017

 • 329
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
  331
  Shares

ULTIMATUM pentru şoferii moldoveni cu maşini înmatriculate în …

ULTIMATUM pentru şoferii moldoveni cu maşini înmatriculate în stânga Nistrului şi în străinătatehttp://bit.ly/2lgWcda

Опубликовано PUBLIKA.MD 24 февраля 2017 г.

SCHIMBĂRI la testarea alcoolscopică. Care sunt noile limite pentru șoferi

SOLUŢIE RAPIDĂ! Cum vor fi vămuite maşinile din stânga Nistrului

Doar zece mașini cu numere transnistrene au fost înmatriculate în dreapta Nistrului, de la începutul anului.

Și asta chiar dacă începând cu 1 aprilie 2017 este înterzisă circulația pe drumurile publice a autovehiculelor cu număr de înmatriculare din unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și municipiul Bender, în cazul conducătorilor care dețin permis de conducere al Republicii Moldova și domiciliază pe teritoriul Republicii Moldova, precum și circulația autovehiculelor cu plăcuțe de înmatriculare dintr-o unitate teritorială nerecunoscută de Republica Moldova.

În cazul neconformării cerințelor legale stipulate, conducătorii respectivelor autovehicule riscă înlăturarea de la conducerea acestora, iar unitatea de transport este indisponibilizată pe teritoriul stației de parcare specială sau celei mai apropiate subdiviziuni de poliție.

Prin derogare, circulaţia respectivelor autovehicule se permite doar în cazul în care acestea sunt în proprietatea agenţilor economici din unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului şi municipiul Bender şi dacă conducătorii de autovehicule sunt angajaţi ai acestora.

Pentru vămuirea mijloacelor de transport auto cu numere de înmatriculare din unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului şi municipiul Bender este necesară completarea declarației vamale și a unei declarații scrise pe propria răspundere cu privire la veridicitatea informațiilor prezentate, cu anexarea documentelor confirmative, eliberate în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și municipiul Bender.

La înmatriculare, șoferii beneficiază de o reducere de 70 la sută din valoarea accizului. Facilitatea este valabilă și pentru cei care circulă cu automobile aduse în țară până în data de 1 noiembrie 2016.  De la începutul anului până pe 24 februarie, au fost înmatriculate peste 7.843 de astfel de automobile. Cele mai multe erau cu numere de Lituania şi Bulgaria.

Astfel, potrivit modificărilor operate prin Legea 280 din 16.12.2016, intrată în vigoare la începutul anului curent, termenul maxim de aflare pe peritoriul Republicii Moldova a unităților de transport cu numere de înmatriculare străine va constitui 180 de zile într-un interval de 12 luni consecutive.

Totodată, este de menționat că, pentru mijloacele de transport neînmatriculate în Republica Moldova care au fost introduse pe teritoriul vamal al Republicii Moldova prin declarare prin acțiune până la momentul intrării în vigoare a noii legi (1 ianuarie 2017), termenul de declarare prin acțiune de 180 de zile începe la data intrării în vigoare a legii respective.

Dreptul de aflare pe teritoriul ţării noastre pe un termen mai mare de 180 de zile îl vor avea doar autovehiculele introduse de către persoanele fizice domiciliate în străinătate şi care deţin permis de conducere în ţara în care îşi au domiciliul, cu condiţia achitării vinietei de 180 de euro pentru fiecare perioadă consecutivă de 180 de zile de aflare a autovehiculului pe teritoriul ţării noastre. Nu vor fi înregistrate automobilele cu numerele de înmatriculare străine, care au mai mult de 10 ani de la data producerii.

Prin urmare, pentru plasarea în regim vamal de import a unităților de transport respective sunt solicitate următoarele acte:
–       paşaportul tehnic al mijlocului de transport;
–       documentul care confirmă dreptul de proprietate (contractul de vânzare-cumpărare, actul de donaţie, procura sau altele);
–       certificatul care atestă achitarea taxei pentru folosirea drumurilor (vinieta), cu excepția mijloacelor de transport auto cu plăcuţe cu număr de înmatriculare din unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului şi municipiul Bender.

Totodată, mijloacele de transport respective trebuie să fie scoase de la evidenţă de la autoritatea competentă a statului de expediere.

Mijloacele de transport auto declarate prin acţiune pe teritoriul vamal pentru care a expirat termenul acordat conform modificărilor operate sunt identificate, reţinute şi aduse de către poliţie, Poliţia se Frontieră sau Echipele Mobile ale Vămii către cel mai apropiat birou vamal sau către organul vamal de frontieră pentru a fi scoase de pe teritoriul vamal al țării, iar cheltuielile de escortare (0,15 euro/km) sunt suportate de către posesorul autoturismului reținut.

PRECIZĂRI IMPORTANTE! Ce trebuie să ştie şoferii care cumpără VINIETA

Cum sunt pedepsiţi şoferii maşinilor cu numere de înmatriculare murdare

ATENŢIE, ŞOFERI! Ce se întâmplă cu amenzile. TOŢI TREBUIE SĂ ŞTIE

Dacă ai fost martorul unei situaţii periculoase pe drum, expediază imaginile surprinse la adresa contact@autostrada.md, ori prin  Viber sau  Whatsapp la telefonul 060 88 11 00

 • 329
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
  331
  Shares
Top