Cum sunt pedepsiţi şoferii maşinilor cu numere de înmatriculare murdare

 • 199
 •  
 • 18
 •  
 •  
 •  
  217
  Shares

VESTE BUNĂ pentru şoferi! Ce se va întâmpla pe străzile Capitalei

REGULI NOI pentru cei care au maşini înmatriculate în România

ŞAPTE LUCRURI ILEGALE pe care le fac şoferii FĂRĂ SĂ ȘTIE

Murdăria de pe străzi le creează bătăi de cap nu doar pietonilor, ci şi şoferilor. Totuși, pe acest anotimp, una dintre obligațiile șoferilor este să-și păstreze curate numerele de înmatriculare, deoarece acestea trebuie să fie vizibile pentru ofițerii de patrulare.

Conform datelor statistice ale Inspectoratului Național de Patrulare, pe parcursul anului 2016, 1.942 de șoferi au fost sancționați pentru această încălcare.

În luna ianuarie  2017, 180 de conducători auto au fost sancţionaţi pentru faptul că plăcuţele de înmatriculare ale automobilului erau murdare, din care cauză numărul nu era vizibil, iar în perioada analogică a anului precedent, 208 de conducători auto.

Asta în timp ce pe parcursul anului 2016 au fost amendaţi 1.942 şoferi.

Reprezentanţii Inspectoratului Naţional de Patrulare spun că şoferii care ignoră prevederile legii nu au nicio scuză, iar dacă nu reuşesc să-şi spele zilnic maşina, trebuie, cel puţin, să cureţe periodic plăcuţele de înmatriculare.

Potrivit legislaţiei din Moldova, fiecare şofer în parte înainte de a porni la drum este obligat să verifice starea tehnică a unităţii de transport. Totodată pe parcursul circulaţiei trebuie să menţină în stare curată parbrizul, plăcuţele de înmatriculare şi sistemele de semnalizare.

Astfel, legea prevede că nemenţinerea în stare curată a dispozitivelor de iluminare, de semnalizare, a numărului de înmatriculare, a seturilor reflectorizante, a sticlelor de la portierele din faţă şi a parbrizului vehiculului se pedepseşte cu avertisment sau cu amendă de la 100 până la 200 de lei cu aplicarea a 2 puncte de penalizare.

Pe de altă parte, şoferii spun că degeaba îşi spală maşinile. Din cauza noroiului de pe străzi, acestea se murdăresc repede. Pentru a-şi spăla o dată maşina, conducătorii auto plătesc între 70 şi 200 de lei. În aceste condiţii, un şofer cheltuieşte, lunar, cel puţin 500 de lei pentru curăţarea maşinii.

Totodată, conform Codului Rutier din România, numerele de înmatriculare care sunt murdare și defecţiunile tehnice ale vehiculului pot aduce 2-3 puncte-amendă (250-375 de lei româneşti).

PROBLEME la vămuirea mașinilor înmatriculate în stânga Nistrului

ATENŢIE, ŞOFERI! Ce trebuie să ştie toţi cei care merg cu maşina în România

Cum să treci legal pe roşu. Legea ciudată intră în vigoare din martie 2017

ATENȚIE! Cum poţi fi amendat din cauza indicatoarelor cu săgeată verde

Dacă ai fost martorul unei situaţii periculoase pe drum, expediază imaginile surprinse la adresa contact@autostrada.md, ori prin  Viber sau  Whatsapp la telefonul 060 88 11 00

 • 199
 •  
 • 18
 •  
 •  
 •  
  217
  Shares

One thought on “Cum sunt pedepsiţi şoferii maşinilor cu numere de înmatriculare murdare

Comments are closed.

Top