FORMULA 1, DE VÂNZARE?! Cât costă celebrul campionat de automobilism

 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  5
  Shares

Formula 1, cel mai puternic campionat de automobilism din lume, urmează să fie vândut marți, asigură revista germană de specialitate Auto Motor und Sport, care asigură că noul proprietar va fi grupul american Liberty Media, tranzacția ridicându-se la 8,5 miliarde de dolari.

Publicația germană afirmă că actualul conducător al destinelor Formulei 1, englezul Bernie Ecclestone, a confirmat acordul cu ocazia Marelui Premiu al Italiei de la Monza, desfășurat duminică, în timp ce acest dosar este deschis mai multe luni.

Chestionat de mai mulți ziariști înaintea startului cursei de la Monza, Ecclestone nu a dorit să facă niciun comentariu.

Conform Auto Motor und Sport, grupul american Liberty Media, cotat la Bursa din New York, va efectua marți primele două vărsăminte din valoarea totală estimată la 8,5 miliarde dolari, către actualul acționar majoritar al Formulei 1, fondul CVC Capital. Acesta deține 35,5% din Delta Topco, holdingul financiar care încasează veniturile comerciale ale disciplinei regină a sporturilor mecanice. Veniturile acesteia sunt generate și girate de Formula One Management (FOM), societate condusă de Bernie Ecclestone, care deține 5% din drepturile comerciale ale Formulei 1, cu titlu personal, notează AFP.

Dacă vânzarea se va confirma, nu este clar ce se va întâmpla cu Ecclestone (85 ani), figura-cheie a Formulei 1, pe care a reușit să o transforme într-o afacere planetară. „Voi face ceea ce am făcut mereu: eu voi fi cel care va decide rolul pe care îl voi juca”, a declarat englezul, la Monza, unui ziarist de la Auto Motor und Sport.

CVC Capital Partners, care a investit în Formula 1 în anul 2006, a vândut deja o bună parte din acțiune sale, în 2012, către fondul american Wandell &Read (21%), fondului BlackRock și fondului norvegian Norges. În acel an, valoarea totală a tranzacțiilor s-a ridicat la aproximativ 2 miliarde dolari.

Formula 1 este unul dintre cele mai mediatizate sporturi din lume, grație celor 20 de Mari Premii care se desfășoară între lunile martie și noiembrie, pe întreaga planetă.

Începând din 2014, însă, acest sport se confruntă cu o criză fără precedent, în special din cauza unei accentuate lipse de interes sportiv și a audienței globale în scădere.

Posibila vânzare a Formulei 1 a mai fost fost evocată și anul trecut, când presa a afirmat că proprietarul echipei de fotbal american Miami Dolphins și statul Qatar, prin intermediul fondului său de investiții QSI, ar fi intenționat că cumpere cele 35,5 procente deținute de CVC Capital, însă tranzacția nu s-a efectuat.

Liberty Global și un alt mare grup american, Discovery Communications, au tatonat de asemenea terenul în 2014, fără niciun rezultat, conform altor informații difuzate de mass-media la vremea respectivă. Numele grupului de televiziune prin satelit Sky a fost de asemenea menționat.

Sursa: Agerpres


 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  5
  Shares
Top