GARAJUL AUTOSTRADA.MD: Chevrolet Aveo 1.3D LTZ Plus – episodul 1

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Prima noastră întâlnire cu acest Chevrolet Aveo s-a produs încă înainte ca aceasta să să fie coborât de pe camionul cu care a fost adus din Slovenia. După o aşteptare de câteva luni, iat-o în sfârşit în faţa noastră, acoperită grijuliu cu o folie protectoare, pentru a nu fi zgâriată în timpul transportării.

Specialiştii Chevrolet Moldova au verificat dacă toate sistemele funcţionează perfect şi au îndepărtat cleiul rămas de la folia protectoare. Dealerul a avut grijă ca maşina să fie înmatriculată foarte repede, astfel că deja peste 2 ore îi montam plăcuţele cu numerele de înregistrare! Apropo, trebuie să vă spun că în faţa voastră aveţi un Aveo ceva mai special, unul cu motor diesel.

Anume propulsorul de sub capotă transformă acest Aveo în unul unic în Moldova. Spun asta pentru că pe parcursul ultimelor doi ani, compania AutoFrame FM a importat în Moldova peste 400 de exemplare Aveo, dar nici unul cu motor pe motorină! Unitatea de sub capotă este de origine Opel şi poate fi găsită şi sub capota modelului Corsa.

Din câte am reuşit să observăm, cei 95 de cai putere şi cuplul de 210 Nm sunt mai mult decât suficienţi pentru acest sedan, cu o greutate de 1.200 de kilograme. Maşina este  sprintenă, însă dacă veţi ajunge să cumpăraţi un astfel de automobil nou, vă sugerăm să nu turaţi deodată prea tare motorul. Cel puţin până nu ajungeţi la 1.000 de kilometri parcurşi.

Indiferent de anotimpul de afară, în cazul în care veţi procura o maşină nouă să ştiţi că ea va fi chipată cu roţi de vară. Pentru că ţinem la siguranţa noastră şi a celor din jur, desigur am echipat maşina cu roţi de iarnă noi am optat pentru Hankook Winter iPike fără crampoane, roţi ce au dimensiunea 205/60 R16. Datorită reducerii de preţ obţinute, fiecare roată ne-a costat 1.690 de lei (6.760 de lei per set)!

Aveo cucereşte nu doar prin preţul accesibil, dar şi cu un nivel de dotări destul de generos. Noi am avut norocul să ne fie oferit pentru testare un exemplar în dotarea de top LTZ Plus! Asta înseamnă jante din aliaj, faruri de ceaţă, port USB, sistem audio cu 6 boxe, aer condiţionat, geamuri acţionate electric, senzor de lumină, trapă, scaunele faţă cu sistem de încălzire şi multe altele. Dar noutatea absolută a modelului din anul 2013 este sistemul MyLink cu al său ecran color tactil datorită căruia poţi privi filmele preferate chiar în maşină!

Sistemul MyLink lucrează excelent cu toate telefoanele moderne dotate cu BlueTooth sau care pot fi conectate cu ajutorul USB-ului, iar astfel vei reuşi nu doar să vorbeşti cu cei dragi fără ca să iei mâinile de pe volan, asta datorită microfoanelor incorporate lângă lumina din plafon. În restul timpului, îţi poţi şi asculta muzica preferată din telefon!

Propulsorul de 1.3 litri turbo diesel este cuplat la cutia manuală cu 6 trepte pe care nu o poţi avea pe celelalte propulsoare disponibile. Cutia este foarte bine etajată, iar unde mai pui sistemul start stop care are grijă să decupleze propulsorul în ambuteiaje sau atunci când staţionezi la culoarea roşie a semaforului pentru a economisi cât mai mult combustibil! Dacă la început consumul urban al maşinii era de 7.1 l/100km, atunci acum acesta s-a redus până la 6.5 litri la 100 de kilometri parcurşi! Vă vom ţine la curent cu acest aspect, iar la final chiar vom face un calcul, pentru a afla de cât timp este nevoie ca diferenţa de preţ dintre motorul diesel şi cel pe benzină să fie amortizată datorită economiei de combustibil.

În ciuda faptului că este dominat de plastic dur, interiorul este foarte plăcut la privire în special dacă bordul şi uşile faţă sunt dominate de culoarea portocalie pe care o puteţi vedea şi în maşina noastră. Iniţial am fost sceptic faţă de această decizie a designerilor, însă acum trebuie să recunosc că datorită acestei culori, habitaclul arată mult mai vesel.

Chiar dacă est eo maşină compactă, Aveo îţi oferă foarte multe spaţii de depozitare pe care le poţi găsi pe tunelul central, pe plaşa de bord, pe consola centrală sau chiar sub scaunul pasagerului faţă!  În ceea ce priveşte portbagajul, volumul acestuia este de 502 litri, unul dintre cele mai mari din clasă. Aici vor încăpea cu uşurinţă bagajele personale ale unei familii, iar la nevoie, chiar şi un televizor.

Atât deocamdată… Periodic, vom realiza noi materiale despre Chevrolet Aveo, cu ajutorul cărora am vrea să aflăm cum se comportă această maşină în timp şi care sunt cheltuielile de întreţinere a acesteia!

Maşina a fost oferită de importatorul oficial Chevrolet în Republica Molodova, compania AutoFrame FM!


 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Top